fredag 29 maj 2015

Varför schapendoes?

Inte för att nu någon som läser dethär bryr sej, men jag skriver ändå :)
Varför blir våran valp en såpass ovanlig ras som schapendoes? Varför inte en cocker som det var tänkt från början?
Jag tror det började när jag läste på min favvocockeruppfödares hemsida att hon inte ska ha några valpar förrän nästa år, annars har hon haft ett par om året.
Så jag började titta runt, hittade ingen annan cockeruppfödare som föll mej i smaken, kikade runt på andra raser, funderade ifall man kanske skulle byta ras. Hittade stabyhoun, tyvärr inga inplanerade valpkullar i rätt tid och alla uppfödare bodde jättelångt borta.
Velade fram och tillbaka, bortsåg lite grann från schappens päls som jag inte gillar och började studera den rasen.
Åkte till den uppfödare vi har här nära och pajade på hennes vovvar, pratade med andra schappeägare. Upplever schapparna som ganska lagoma easy-going hundar, lätta i vardagen, sociala utan att gå till överdrift, glada, mjuka och följsamma utan att bli mesiga - de har ändå en egen vilja och kan tänka själv. Läste någonstans att de är så bra på att läsa kroppsspråk (vallhundsegenskap) att även de som inte kan något alls om hundar har lätt med dom.
Sedan älskar jag den fart och fläkt de har. Man kanske skulle kunna tro att de är tunga och långsamma hundar p.g.a. all päls men jag har aldrig sett en hund springa så kvickt och hoppa så högt. Diego kommer att ha fullt upp med att hinna med :P
För den skull är de inga överaktiva monster, tror att de har en bra inbyggd av-knapp för alla jag träffat har varit kollugna. Till och med på utställningen i Botniahallen låg de och sov. Inget i närheten ens av Diegos JEEE EN FRÄMMANDE MÄNSKA KANSKE EN POTENTIELL NY BÄSTA VÄN HEJHEJ JAG HETER DIEGO SKA VI LEKA. Nu ska ju tibbar vara reserverade mot främmande men Diego orkade ju aldrig läsa sin rasbeskrivning till slut... :)
Lade iväg mejl åt uppfödare i något skede och här är vi nu.
Jag gillar FORTFARANDE inte pälsen men kanske jag lär mej att leva med den :P Klippa kan man ju men då har man inget på utställningar att göra.

Så att sådant.

tisdag 26 maj 2015

May I present to you

Lumikuono Xanteira Zamarra, Ellis:Diegos blivande lillasyster, min framtida träningskompis, vår efterlängtade lilla schapendoestjej (okej det är väl mest jag som längtat).

FAST med en liten reservation för hur hon utvecklas, ifall hon passar åt oss. De var ju bara lite över tre veckor när vi hälsade på så det går inte att säga så mycket om deras personligheter ännu.

Den andra uppfödaren vi var och hälsade på hade vi egentligen tänkt ta valp av, men då kom hon på att hon ville behålla den sista lediga tiken själv. Men hon var så snäll så hon ska hålla koll åt oss hur denhär andra valpkullen utvecklas ur en utomstående synvinkel s.a.s (uppfödaren själv är väl lite partisk) och hur vår bokade tjej utvecklas, uppfödarna känner varann och bor ju bara en liten bit ifrån varandra. Så ifall hon säger att hon tror att nån annan tjej skulle passa bättre åt oss så kan det vara att vi byter. Men det är nu bokat såhär iallafall.

Och ja, de senaste dagarna har jag pratat och lyssnat på finska så mina öron har slagit knut på sej själva. Mina finskakunskaper har aldrig testats såhär mycket.

(Och självklart har tanken slagit mej att vad fan håller jag på med, hur ska jag klara av en till hund, en valp, fan vad jobb jag har framför mej. Vad ger jag mej in på. But the heart wants what it wants.)

Annars ser det ut såhär hemma:

Flytta mej?! Vaffödå? Ligger så bekvämt här ju.

Ja just det också, Missouri är gravid. Vi ska få kattungar. (Hur hon nu hunnit med det är en gåta...)

NEE vaddå mycke nu. Haha.

torsdag 21 maj 2015

How lovely


Tycker jag skulle ha så mycket att skriva om men vet inte var jag ska börja, kanske jag inte börjar alls. Kanske det är bloggtorka, såna brukar infalla på våren.

måndag 18 maj 2015

Måndagsdonande

Hammare är ganska värdelösa att ha när man ska riva golv, så medan Matias letar efter den förrymda kofoten får jag göra det bästa av situationen.


(Vilken tur att jag inte har någon seriös blogg.)

fredag 15 maj 2015

Josåattä

Hemma hos oss:


...är det som taget ur en Sköna Hem-tidning... Nä men vänta bara. Det blir nog.

Och nästa helg är det inbokat en roadtrip mot Tammerforshållet, vi ska och se på valpar! Iiih. Och till IKEA och handla lösningar på några av våra tusen förvaringsproblem här i huset.

Fullt upp alltså. Ta det lugnt kan man väl göra när man är pensionär?

söndag 10 maj 2015

He sku int vaa naa, men tå...

Ååå vad jag har lejdon på att det bara råddas på jobbet och inget funkar som det ska och nästa veckas arbetslistor kommer på söndan!!
Blir så irriterad över att man hamnar att gå och fundera på och oroa sej över jobbet på fritiden.
Fick i onsdags höra av en kund att "Ja he no bra tå tu e tibak, ti klara int åv ti sköit se nating tå tu va bort!"
Nå tack tack men jag hade gärna haft en liite mindre viktig roll i företaget...

Ska försöka spendera en skön ledig söndag här nu utan att gå och irritera mej alltför mycket över kommande arbetsvecka och allt som kommer att strula till sej...